Santorini erbjuder mat från restauranger i världsklass och som vi lovar kommer att få dina smaklökar att slå dubbelvolter av glädje. På Santorini finns annars en del egenodlade produkter, inte minst det smakrika vinet.

Utbudet av de egenodlade produkter kanske inte är det allra största men tack vara den bördiga vulkansanden så är det som odlas otroligt smakrikt och gott. Santorini är annars en dyrare turistö i jämförelse med andra öar i Grekland, det syns även på restauranger.

Ju bättre läge och utsikt över havet och övriga öar ju dyrare restaurang är något som ofta gäller på Santorini. Med det sagt så äter man absolut inte sämre på någon av de mindre tavernorna och restaurangerna som kan ligga lite undanskymda, ofta så är det faktiskt precis tvärtom.

Man får ändå vara beredd att räkna med att medelpriset för en tvårätters middag exklusive dryck kostar runt ca 200 kr per person. I Fira och i Oia så är det något dyrare.

Vill man ändå ha några förslag på restauranger i olika prisklasser så erbjuder välkända och populära Armeni i Oia, Argo i Fira och Kapari Wine Restaurant i Imerovigli fantastiska rätter, men till något högre priser.

santorini-1578463_640

Några bra mellanklass alternativ som vi, och många med oss gillar, är exempelvis MeRaki, Mama´s House och Lombranos i Fira. Just Lombranos ligger i ett lugnare läge nere i Firas hamn och är ett ställe som vi själva återkommer till gång efter gång.

Friterade kalamares och deras grekiska sallad till förrätt tillsammans med husets aborre till huvudrätt och en flaska lokalt vitt vin är något som bara måste testas. Budgetalternativen där man kan äta gott för en dryg hundring är exempelvis Terra Nerra i Agios Georgios och vill man ha en av öns bästa Souvlakis så ska man absolut testa Piatsa Souvlaki Grill House i Oia.

Några lokala rätter som vi rekommenderar dig att fresta smaklökarna med är även ”Tomatokeftedes” som är väldigt smakrika och saftiga tomatköttbullar. ”Chloro” är getmjölksost och är en rätt som passar utmärkt som förrätt tillsammans med ett glas gott lokalt vin. En annan delikatess på Santorini är de lokalodlade gröna och svarta oliverna som smakar ljuvligt gott, mycket tack vare den bördiga vulkansanden.

santorini5
Fantastiskt goda lokalodlade oliver från Santorinis bönder

Fisk och skaldjur levereras direkt till restaurangerna, välj gärna en som ligger precis vid hamnen och du får garanterat dig en smakupplevelse som du kommer att älska. Den grekiska salladen är såklart också ett måste och som smakar precis lika bra vart du än äter.

santorini7
Den grekiska salladen smakar precis lika bra oavsett om du äter den på en dyrare restaurang eller på en lokal taverna.