Magiskt vackra och helt underbara Santorini är en ögrupp i det Egeiska havet som många av oss har förälskat oss i totalt. Av Greklands över 2000 öar där enbart ett par hundra av dessa är bebodda så är det många av oss som ser Santorini som sin absoluta favorit. Denna mytomspunna och otroligt romantiska ögrupp lockar till sig miljontals turister varje år, inte minst så har många av oss svenskar verkligen hittat vårt paradis här på Santorini.

Med sitt underbara klimat och fantastiska skönhet så sägs det ibland skämtsamt att 95% av de Grekiska vykortsmotiven har Santorini på framsidan. Om detta är sant eller inte ska vi låta vara osagt, då 99% låter troligare :). Skämt å sido, Santorini är utan tvekan den pärla i den Grekiska Ö-världen som man bara vill komma tillbaka till om och om och om igen.

santorini-2408868_640
Med fantastisk utsikt från boendet

På Santorini finns även något för alla åldrar, för alla intressen och för alla tycken och smaker. Santorini har fått sin karaktäristiska geografiskt runda form efter ett vulkanutbrott som ägde rum under 1600-talet f.Kr och där ön nu omsluts av en stor och vacker blå lagun.

Innan vulkanutbrottet så bestod Santorini av en enda vulkanö, efter vulkanutbrottet så består ögruppen av öarna Nea Kameni, Palea Kameni, Aspronisi, Therasia och Thera. På Thera finner vi även Santorinis egna huvudstad, Fira.

santorini1

Själva namnet Santorini uppkom först på 1200-talet under det latinska kejsardömet, och då som en hyllning till Sankta Irene. Under antiken kallades Santorini för Strogili, vilket betyder ”rundad”, från ögruppens runda form som uppstod just efter det stora vulkanutbrottet flera tusen år tidigare. Resultatet från vulkanutbrottet blev en natur som inte går att finna någon annanstans än just här på Santorini.

Hela ögruppen består av varierande och dramatisk natur med allt från de välkända branta klipporna som störtar rakt ner i det Egeiska havet till vulkanstränder i de mest otroliga färger. Här finns även stora delar bevarade från tidigare århundranden, detta efter att man på slutet av 1800-talet gjorde utgrävningar i och omkring Santorinis forntida huvudstad i det gamla Thera och där man grävt ut en teater, tempel, två gymnasier och rad boenden med världens äldsta vattentoaletter och vattenledningsnät.

santorini-2997069_1280

Förutom detta så hittades även keramik, skrifter och massor av andra historiskt viktiga lämningar. Så oavsett om du vill njuta av Santorinis dramatiskt vackra skönhet och natur eller om du vill uppleva dess stränder, restauranger i världsklass, nattliv eller kulturliv, här finns allt och lite till och Santorini lämnar ingen besökare missnöjd.

Har du ännu inte besökt Santorini så är vi övertygade om att du kommer bli precis lika förälskade i ögruppen som vi. Santorini kommer garanterat att få en alldeles speciell plats även i ditt hjärta och som gör att du snart vill komma tillbaka igen och igen och igen!