När det gäller saker att se och göra så erbjuder verkligen Santorini allt för alla smaker, intressen och inte minst för alla åldrar. Här finns något för både barn och vuxna och det är bara att välja och vraka av öns härliga sevärdheter.

Magiskt vackra och romantiska solnedgångar

Det går inte att komma ifrån Santorinis skönhet och all den romantik som liksom bäddar in ön i mjuk bomull. Oia på norra Santorini är en av de absolut vackraste ställena på hela ön. Solnedgångarna från Oia är något som förevigats på tusentals vykort, foton, reklamfilmer, men är ändå något som man bara måste uppleva på plats!

Njut av en solnedgång som kommer att slå dig med häpnad tillsammans med ditt sällskap över ett gott glas vin och en romantisk middag på någon av de närliggande restaurangerna.

santorini-4996920_640
Solnedgångarna på hela ön och särskilt i Oia är något som bara måste upplevas på plats, var dock i god tid då solen går ner snabbt.

Vinprovningar

Det grekiska vinet har sin självklara plats i grekernas kultur och i historien. Missa inte chansen att åka till någon av alla de lokala vingårdarna för att smaka på Santorinis lokala vin. Byborna är otroligt stolta över sin vinproduktion och där Santorini till en tredjedel faktiskt också består av vinodlingar. Oavsett vilken vingårdsutflykt som du än väljer så kommer du att få lära dig allt du någonsin behöver veta om allt från druvorna till själva produktionen.

santorini-428238_640
Missa inte att testa de smakrika lokalproducerade vinerna när du besöker Santorini.

Santorini från ovan

Missa inte chansen med att få uppleva Santorini från ovan. Det finns flera företag som erbjuder kortare helikopterturer på både 15 min och 30 min. Att få uppleva synen av vackra Santorini från luften kommer garanterat att ge dig en gåshudskänsla som du sällan eller aldrig kommer till att glömma.

Vattensport

Här erbjuds verkligen allt som finns i vattensport. Välj och vraka mellan allt från snorkelturer med båt, katamaranturer, vattenskoter, arrangerade fisketurer och mycket mera därtill.

Nea Kameni

Upplev Santorinis klippsida och kraterområdet som är skapat av naturens krafter. Nea Kameni är den yngsta vulkanön i området och har ett dramatiskt och ett otroligt fascinerande månlandskap. En otroligt häftig utflykt där du kan se ångan komma från marken, känna värmen av lavastenarna och lukten av svavel från denna aktiva vulkan som hade sitt senaste utbrott 1950.

Vid ett besök så väntar dessutom en otroligt vacker panoramautsikt över vulkansjön på öns högsta punkt. Ta även tillfället i akt att bada i någon av alla de varma källorna som ligger mellan Nea Kameni och Palea Kameni.

santorini-4817667_1280
Dramatisk utsikt över Nea Kamenis stupande klippsidor

Arkeologiska utgrävningar

Utanför Kamari så hittar du det gamla Theras ruiner. Hit kan du ta dig på egen hand eller genom att åka med någon av de arrangerande turistresorna med buss. Utgrävningarna ger en fantastisk inblick i hur tidigare kulturer och människor på Santorini levde.

Utgrävningarna som ligger 400 meter över havsytan ger även en otroligt vacker utsikt som bara den i sig är väl värd ett besök även om man inte skulle vara intresserad av Santorinis historia i övrigt. Här rekommenderar vi också en utflykt till den pittoreska byn Fikrotiri. Staden som bildades redan för ca 3500 år och är sedan länge borta och där enbart ruinerna nu kvarstår. I Fikrotiri så finns även ruinerna av ett medeltida venetianskt slott. Slottet var en gång i tiden ett skydd för öns befolkning mot armeér och pirater.

I utkanten av Fikrotiri så ligger även ett välbevarat fyrhus som är ett av Greklands äldsta fyrhus och som byggdes redan 1892. En dagsutflykt till den tidigare huvudstaden Skaros är också väl värt ett besök när man vill uppleva Santorinis historia på plats. Även här finns ruiner efter ett medeltida slott som dessvärre förstördes under en stor jordbävning på 1800-talet. Här erbjuds också fantastisk mäktiga utsikter från den över havet utskjutande klippan.

santorini6
Missa inte chansen att besöka någon av de lokala marknaderna när du besöker Santorini

Lokala marknader

Santorinis stolta bönder säljer sina lokalodlade produkter på marknader runt om på hela Santorini. Oliver, bakverk, hantverk och viner är bara något av allt som du har att välja mellan.

Hyra bil eller moped/scooter

Som alltid när man vill uppleva saker på egen hand så är det absolut bäst att hyra bil eller skoter, detta gäller utan tvekan även på Santorini. Då vägarna kan vara smala och branta så gäller det att vara både erfaren och försiktig när man ska ge sig ut på vägarna själv.